Innovatie in de uitvaartbranche

LUX draagt actief bij aan onderzoek op het gebied van wetgeving, milieu en ethiek rondom sterven. In de uitvaartbranche zijn er veel ontwikkelingen gaande die alle aspecten rondom sterven en dood verbeteren en zelfs innoveren. LUX wil daarin vooropstaan en werkt daarom nauw samen met verschillende deskundigen op innovatiegebied, branchegenoten, universiteiten en artsen.

 

Binnen dit onderzoek nemen we de mens en het proces als leidraad. Praktijk en onderzoek staan bij het proces rondom sterven dicht bij elkaar. Dit gebeurt bij LUX op twee manieren: 

  • Wij passen onze kennis direct toe in ons atelier, bij het vervaardigen van kisten en baren.

  • Daarnaast is het delen van informatie voor ons essentieel. Dit doen wij door het geven van lezingen en voorlichting aan ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, hogescholen, universiteiten en uitvaartondernemers.

ONDERZOEK

Uitgangspunt van ons onderzoek is het terugtrekken van lichaam in de aarde op moleculair niveau. Na het sterven wordt een mens, begraven of gecremeerd, lichamelijk opgenomen in de natuur. Hoewel de wetgeving helder is, wordt handhaving in afbreekbaarheid van kisten en as om economische reden niet of nauwelijks nageleefd. Pas bij de grafruiming, decennia later, komt deze nalatigheid aan het licht. LUX is van mening dat een begrafenis of crematie het milieu zo min mogelijk moet belasten.

 

Wij vinden het daarom noodzakelijk dat ook de lichaamsomhulling (de kist of wade), zo volledig en biologisch mogelijk wordt afgebroken. In samenwerking met diverse wetenschappers, ambachtslieden en ervaringsdeskundigen zetten wij deze expertise in ons atelier om naar duurzame kisten, baren, wades en sindons. Onze producten voldoen aan een aantal voorwaarden op het gebied van esthetiek en materiaal. Zo gebruiken we hout met zo min mogelijk verbindingsmaterialen en metaal, bestaat de vulling van onze kussens uit hooi en is de bekleding standaard van onbewerkt katoen. Klik hier voor meer informatie over de materialen van onze kisten.

 

Onze bevindingen zetten wij uiteen in diverse artikelen die u kunt lezen op de site.

 

WE PUBLICEREN REGELMATIG ARTIKELEN OP DEZE WEBSITE OVER ONZE BEVINDINGEN EN ONDERZOEK. LEES ZE HIER.

 

VOORLICHTING

LUX wil een transparant en eerlijk verhaal vertellen over het stervensproces. Wij onderzoeken de samenhang tussen het loslaten van de ziel uit het lichaam en het terugtrekken in de aarde. Niet alleen als spiritueel standpunt, maar ook om een brug te slaan tussen wetenschap en persoonlijke processen, waardoor alles rondom het sterfproces op een nieuw plan komt.

 

LUX geeft regelmatig voorlichting over overledenenverzorging, zelf een uitvaart organiseren, zelf kisten maken, milieu, ethiek rondom sterven. Heeft u interesse in een lezing, workshop of andere samenwerking? Neem dan contact met ons op.