zorg voor overledenen
koeling > koeling met graszoden

Een steeds meer gebruikte koelmethode van de overledene is koelen met behulp van graszoden. Deze methode werkt ondersteunend aan het natuurlijke proces van langzaam loslaten. Zo'n loslatingsproces duurt ongeveer 72 uur. 

  

HOE WERKT HET? 

Graszoden (bij voorkeur uit eigen tuin of omgeving, vanaf ongeveer één vierkante meter) worden in de onmiddellijke nabijheid van de overledene gelegd. Door de graszoden regelmatig te besproeien met een mengsel van bijvoorbeeld rozemarijnbadmelk, silicium (gemalen kwarts) en water, vindt een verdampingsproces plaats. Het gras neemt de warmte op. Hierdoor ontstaat een koele, aangename atmosfeer in de ruimte plus een enorme toename van zuurstofafgifte en stikstofafname. Het overleden lichaam is na een aantal uur koeler dan de omgevingstemperatuur. Na de uitvaart kunnen de graszoden weer teruggelegd worden in de tuin of het grasveld. Het gras groeit tijdens de opbaringsperiode gewoon door.  

  

Op warme dagen kan eventueel extra gekoeld worden door emmers ijswater in de hoeken van de kamer neer te zetten of koelelementen of flesjes ijswater bij de overledene te leggen. Ook een airco kan nuttig zijn.  

 

ERVARINGEN 

Wij doen regelmatig opbaringen met graszoden. De nabestaanden vonden deze methode zonder uitzondering prettig en harmonieus. 

 

 

 

 

 

"Het besproeien van het gras met de plantenspuit was voor mij een dierbaar en belangrijk werkje dat me hielp bij het rouwproces."

 

"Het voelde zo nabij en ik vond het erg fijn dat er geen lawaai was van een ronkende koelplaat. Ik kon in rust bij mijn dochter zijn.''