Er zijn vele mogelijkheden om met de overledene om te gaan en hoe nabestaanden willen dat het proces tussen overlijden en begrafenis/crematie verloopt. In welke situatie dan ook, LUX zorgt ervoor dat de verzorging van de overleden zo zorgvuldig mogelijk en op een voor u zo prettig mogelijke manier verloopt. 

 

VERZORGING

De laatste verzorging doen wij altijd met twee personen van LUX of indien gewenst één persoon van LUX met minimaal één nabestaande. 

 

  • Het lichaam kan eventueel met etherische oliën worden ingewreven. Deze ondersteunen het proces van losmaking van het lichaam. Gezicht, handen en haar worden verzorgd. Indien u meer wilt weten over opbaring en rituelen rondom sterven, adviseren we u daarin.  

  

  • De uiterlijke verzorging kan heel verschillend zijn. De kleding, die meestal met veel zorg door de nabestaanden wordt uitgekozen, wordt de overledene aangedaan. Eventueel kan alleen een wade worden gebruikt. 

 

OPBARING

Er wordt in Nederland gebruikgemaakt van verschillende manieren en plaatsen om het lichaam van de overledenen te laten zijn tot aan het moment van begrafenis of crematie. 

 

  • De omstandigheden waaronder iemand is gestorven (bijvoorbeeld in een ziekenhuis, thuis of elders, na een ongeval of na een ziekbed), zijn uiteraard iedere keer weer anders. Opbaring kan thuis of elders, bijvoorbeeld in een 24-uurskamer of in een mortuarium, plaatsvinden. Het lichaam wordt in overleg naar de gewenste opbaarlocatie gebracht. Wij gebruiken hiervoor een onopvallende auto. Desgewenst kan ook een ceremoniële auto worden ingezet 

 

  • Thuisopbaring wordt als het meest persoonlijk en intiem ervaren. Dit kan op vele manieren ingevuld worden. Op een bed, een kist of een baar en in verschillende ruimtes, bijvoorbeeld slaapkamer, tuinhuis of woonkamer. Ook voor kleinbehuisden blijkt een thuisopbaring vaak mogelijk te zijn.

 

  • Als er sprake is van opbaring waarbij men de overledene nog wil zien, is koeling noodzakelijk.

KOELING

De koeling kan op verschillende manieren in overleg geschieden. LUX vindt het belangrijk dat koeling op een prettige en persoonlijke manier wordt gedaan. Voor koeling van het lichaam hanteert LUX drie mogelijkheden:

 

 

 

Wij zijn 7 dagen per week 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor overledenenzorg:

 

06 25 09 33 46

''Door de rust en stilte kwamen er gemakkelijk herinneringen en beelden boven.''

 

''Een paar weken na het overlijden, heb ik rozemarijnolie gekocht om die geur en sfeer te herbeleven.''

 

''Mijn moeder was een natuurmens. De nabijheid van gras uit haar eigen tuin hoorde bij wie ze was.''