WAT IS LUX COMPAGNIE

LUX compagnie is een bedrijf dat grafkisten en andere lichaamsomhullingen voor overledenen ontwerpt, produceert en verkoopt. Daarnaast leveren we zorg aan overledenen. Ook willen wij het stervensproces inzichtelijk maken. Dit doen wij door het geven van voorlichting en door onderzoek. LUX helpt u en uw naasten bij het maken van keuzes rondom sterven, met transparantie en eerbied voor natuurlijke processen. Uw keuzes in het leven nabij de dood, over de dood en voorbij de dood staan bij ons centraal. Al onze producten en diensten zijn ontwikkeld vanuit duurzaamheid. LUX opereert vanuit Doorn door het hele land.

 

LUX staat voor licht.

 

HOE IS LUX COMPAGNIE ONTSTAAN?

LUX compagnie is opgericht door Joost Romeyn. Vanuit zijn fascinatie voor de teerheid en vergankelijkheid van mens en natuur, startte hij het eerste bedrijf voor uitvaartwerk in Nederland waar productie, onderzoek en ondersteuning rondom sterven gestalte krijgen. In zijn leven is verbinding een sleutelwoord, eerst in zijn werk als toegepast kunstenaar en danser en nu als ontwerper van lichaamsomhullingen voor overledenen en bij het verzorgen van de gestorvenen en begeleiden van nabestaanden. Inmiddels werken er zo een 10 mensen voor LUX.

 

WAAROM LUX COMPAGNIE?

LUX compagnie ondersteunt en stelt u in staat zélf keuzes te maken over de vormgeving en zorg rondom het sterven. Zo produceren we naast kisten ook baren, wades en sindons. Bij het opbaren gebruiken we onder andere natuurlijke koeltechnieken, zoals het koelen met graszoden. LUX ziet sterven als een gelaagd proces, waarbij begeleiding van de overledene en de nabestaanden van groot belang is, evenals het gebruik van zorgvuldig uitgekozen materialen zoals oliën en andere artikelen. Gedegen onderzoek en het delen van kennis stelt ons in staat u zo goed mogelijk te begeleiden bij de keuze voor een lichaamsomhulling van de overledene en bij overledenenverzorging en opbaring.

 

WAT DOET LUX COMPAGNIE?

LUX compagnie is gestoeld op drie pijlers: atelier, overledenenzorg en onderzoek en voorlichting.

 

Atelier

LUX ontwerpt en produceert duurzame kisten en baren, gemaakt van hout uit Nederland, en lichaamswades van katoen of linnen. Bijzonder is dat vrijwel alle materialen mettertijd biologisch worden afgebroken. Daarnaast is LUX de enige organisatie in Nederland die sindons levert. Een sindon is een coconvormige constructie van stof en hout die gebruikt worden als alternatief voor de kist. Deze sindon is eigen ontwerp van Joost Romeyn. Vakkennis, creativiteit en improvisatie staan bij ons voorop. Daarnaast bieden wij ruimte voor eigen ideeën, zoals het vormgeven en/of versieren van uw eigen kist. Zowel particulieren als uitvaartondernemers kunnen de producten van LUX te bestellen.

 

Overledenenzorg

LUX compagnie draagt zorgt voor verzorging, opbaring en vervoer van overledenen. Dit kan in opdracht van de nabestaanden of van de door u uitgekozen uitvaartondernemer. De wensen van de overledene en nabestaanden staat hierin centraal. Wij zorgen niet voor de praktische begeleiding tijdens de uitvaart, maar kunnen u hierin adviseren. We werken gedurende het hele proces samen met een hecht team van ervaren professionals.


Innovatie in de uitvaartbranche

Helderheid over het sterven en de overledene, daar streeft LUX naar. Opdat we de gestorvenen zo goed mogelijk kunnen begeleiden, de nabestaanden ondersteunen, met eerbied voor mens en milieu. We doen, in samenwerking met diverse mensen van universiteiten, artsen en rituele werkers onderzoek op het gebied van milieu en ethiek rondom sterven, cremeren, begraven en wetgeving. Door onze kennis over deze onderwerpen te delen, doorbreken we taboes en breiden we de keuzes rondom overledenenzorg uit. LUX geeft voorlichting aan onder andere ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, hogescholen, universiteiten en uitvaartondernemers.