Bewust gekozen materialen in uitvaartbranche wel zo bewust?

Kiezen voor het gebruik van natuurlijke materialen qua kist/baar en kleding verhoogt de afbreekbaarheid. Dat betekent dat kleding van niet synthetische materialen moet zijn. Brilmonturen, panty’s, ondergoed en schoenen zijn gemaakt van inerte stoffen en zullen niet verteren. Bij het ruimen van een graf zal men ze terugvinden. maar ze kunnen het natuurlijke verteringsproces wel verstoren. Bij cremeren ontstaat er bij het mee verbranden van deze materialen een niet afbreekbaar residu vermengd met as.

​Natuurlijk afbreekbaar Een kist/baar/wade zal het best verteren als deze gemaakt is van hout, katoen, linnen. Dat geldt ook voor de bekleding van de kist. Plastics en kunststoffen zijn in het algemeen zeer persistent in het milieu. Dat betekent dus ook dat er bij de fabricage gebruik gemaakt moet worden van lijm op waterbasis. Roest van ijzer en aluminium zijn natuurlijke bodembestanddelen; niet geroeste delen zijn niet schadelijk; zware metalen zoals koperkunnen oplossen in het grondwater en dat is niet gewenst. Hout met fsc keurmerk, ongelakt of gelakt met lak op watergedragen basis. Wanneer Nederlands hout wordt gebruikt en de kist/baar in Nederland wordt vervaardigd is er geen overbodig milieubelastend transport.

Spaanplaat

Zo’n 85% van de in Nederland gebruikte kisten zijn van spaanplaat- MDF. Het plaatmateriaal is met een polyesterprint afgewerkt. De kist is vaak afgewerkt met ongebleekt katoen maar daaronder bevindt zich in vrijwel alle gevallen een bekleding van /vulling van synthetische stoffen en watten (polyestervezels). Het formaldehyde in spaanplaat is biologisch afbreekbaar. Polyesterafbraak is zeer langzaam en polyesterbekleding is niet afbreekbaar. Het (onzichtbaar) veelgebruikte polyester, ook vaak gebruikt in zogeheten ecokisten, vormt een belasting voor het milieu.

Ecokisten en bioplastics

Veel kisten worden als zogeheten ecokisten verkocht. De consument hecht er in toenemende mate belang aan het milieu zo min mogelijk te belasten. Kistenleveranciers en uitvaartbedrijven spelen graag op die trend in. Bij nadere bestudering blijken ecokisten vaak helemaal niet zo eco te zijn. In de bekleding en in het bijgeleverde kussen is dan polyester te vinden en er wordt gebruik gemaakt van niet ecologische materialen De commerciële belangen zijn groot, nabestaanden zullen dit niet snel controleren…….

Nieuwe ontwikkeling op materiaalgebied is het gebruik van bioplastics: biologisch afbreekbare plastics op basis van organisch afval. Hiervan kunnen kist, kistbekleding en baar gemaakt worden.

Belangrijkste milieubelasting van crematie-as is het fosfaat dat in botresten zit. Het is een voor planten onmisbare meststof maar is bij overmatig gebruik schadelijk. Verstrooien van as moet gebeuren op terrein met veel vegetatie. Uitstrooien op de hei of andere schrale gronden zal ten koste gaan van de natuurlijke vegetatie, die afgestemd is op meststofarme grond.

Handhaving

In de wet op de lijkbezorging verordonneert de wetgever kortgezegd dat er gebruik gemaakt dient te worden van producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Er wordt op dit onderwerp echter niet of nauwelijks gehandhaafd. Er lijkt dan ook letterlijk nogal wat rommel onder de grond gestopt te worden. Dat heeft vooral een commerciële achtergrond. De wet is zodanig geformuleerd dat een lichte vervuiling is toegestaan.

Bij de fabricage van onze producten gaan wij dan ook niet uit van de wet waarin wij teveel compromissen zien om commerciële redenen. Onze missie is immers dat het lichaam de kans krijgt tot moleculair niveau te worden opgenomen in de aarde

.

#economie #ethiek #wetgeving #milieu #kisten

Recente artikelen