Duurzame materialen voor grafkisten en baren

Het uitgangspunt van LUX compagnie is een zo klein mogelijke voetprint achter te laten op deze aarde. Daarom streven wij bij inkoop en verwerking van materialen dat die zoveel mogelijk in de nabijheid, in Nederland of binnen Europa worden geproduceerd. Daarnaast gebruiken wij zoveel mogelijk milieu- en natuurvriendelijke materialen voor de lichaamsomhullingen, zodat deze zo goed mogelijk opgaan in de natuur.

Ons hout komt uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het beukenhout uit de Morvan (Midden Frankrijk), vurenhout uit Duitsland en Nederland, het populierenhout en Douglas uit Nederland. Wij gebruiken voor de bouw van onze kisten zo min mogelijk verbindingsmaterialen van metaal. Er wordt geen metalen beslag gebruikt, uitsluitend hout en touw. Soms gebruiken we metalen leuningen die voor crematie of begrafenis worden verwijderd en teruggaan naar LUX atelier. Er is een minimaal gebruik van metalen nieten en als laatste worden er per kist maximaal acht schroeven gebruikt om de leuningen te bevestigen. 

Andere verbindingsmaterialen die wij gebruiken zijn Europees fineer en waterdragende lijmen. Tevens zijn de meeste verbindingen (zelfdragende) houtverbindingen.

De bekleding van de lichaamsomhullingen zijn standaard van ongebleekt katoen. De vulling van kussens bestaat uit hooi en de matrassen zijn gevuld met houtkrullen, voortkomend uit de productie van de kisten. Op deze manier zorgen wij er voor dat er bij de productie van de kisten zo min mogelijk restmateriaal overblijft.

Bij verfproducten voor versieringen op de kist worden zogeheten gebroken acrylverven gebruikt voor een minimale belasting van het milieu. Via deze verschillende manieren zorgen wij ervoor dat de natuur onze producten zo snel mogelijk kunnen vertegen en dat de belasting van de natuur zo klein mogelijk is.

#kisten #wades #milieu #ethiek

Recente artikelen