NIEUWS

start SUJA Collectief

22 mei 2016 - KUNSTENAARS BUNDELEN KRACHTEN OM UITVAARTBRANCHE TE VERNIEUWEN

Textielkunstenaar, wademaker, mandenvlechter en uitvaartbegeleider maken milieuvriendelijke collectie grafkisten, baren en wades

 

Vier internationaal gerenommeerde kunstenaars presenteren een milieuvriendelijke lijn grafkisten, baren en lichaamswades, onder de naam SUJA collectief. Het collectief bestaat uit stervensbegeleider en wadenmaakster Ukediene Schulp, textielkunstenaar Anneke Copier, mandenvlechter Sven Hoogerhoud en Joost Romeyn, eigenaar van LUX compagnie en verzorger van overledenen. Het is voor het eerst dat de vier professionals uit verschillende vakgebieden een samenwerking aangaan. Dit vanuit dezelfde overkoepelende visie: persoonlijke uitvaartproducten van hoogwaardige kwaliteit maken met uitsluitend natuurlijke materialen. Het SUJA collectief benadert rouwverwerking op een esthetische en milieuvriendelijke manier. 

 

Wades en baren van natuurlijke materialen

De collectie van het SUJA collectief is geïnspireerd op het persoonlijk rouwproces en bestaat uit wades en baren. Baren en wades zijn een alternatief voor de grafkist, en kunnen zowel bij begrafenissen als crematies worden ingezet. De wade, een stoffen doek waarin de overledene gewikkeld wordt, zijn gemaakt van natuurlijke (veelal biologische) stoffen zoals merinowol, biologisch katoen, linnen en rami. In sommige wades is papier verwerkt, waarop een groet kan worden geschreven. Enkele wades zijn van handgemaakt vilt en bevatten talloze zakjes. Hierin kunnen nabestaanden een afscheidsboodschap achterlaten. De baren zijn gemaakt van biologisch gekweekte wilgentenen, die met de hand gevlochten worden en de overledene op natuurlijke wijze omhullen. De collectie is op aanvraag beschikbaar via LUX compagnie. 

 

Oprichters SUJA collectief

Ukediene Schulp is stervensbegeleider en uitvaartondernemer en werkt in de palliatieve zorg. Haar werk vormt inspiratie voor haar wades. Ze gebruikt voor haar wades altijd een dubbele laag stof, zodat een warme, zachte binnenkant en een omhullende lichte buitenkant ontstaat.

 

Anneke Copier is een internationaal gerenommeerd kunstenares. Ze maakt al vele jaren kunstwerken en kleding met de wolvezel als basis, in vele kleuren. Haar inspiratie doet zij op in de natuur.

 

Sven Hoogerhoud is mandenvlechter en kunstenaar. Hij heeft een biologische kwekerij (Mandenvlechterij de Kim) met verschillende rassen wilgenhout en een enorme kennis van vlechttechnieken. Hij geniet internationale bekendheid met zijn werken. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur en natuurlijke vormen.

 

Joost Romeyn heeft een kisten- en barenatelier, is verzorger van overledenen en ondersteunt nabestaanden. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn verbondenheid met zijn medemens en de natuur. Dat vertaalt hij in vormgeving en uitvoering in diverse materialen.

 

LUX compagnie

SUJA collectief is onderdeel van LUX compagnie. LUX compagnie is gestoeld op drie pijlers: een atelier, overledenenzorg en kennisdeling op het gebied van stervensprocessen. LUX heeft als doel: mensen zelf in staat stellen keuzes te maken rondom leven en dood. Naast baren, manden en wades produceert LUX grafkisten van natuurlijke en lokale materialen. De Neerlandse Kist wordt gemaakt van Douglas sparrenhout uit onder andere de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug, waar het atelier van LUX is gevestigd.